Jeroen Roppe van Visit.brussels – ‘Het belang van gastronomisch toerisme neemt toe.’

Bij visit.brussels kennen ze het belang van de Brusselse gastronomie maar al te goed. Woordvoerder Jeroen Roppe ziet een perfecte mix van internationale en typisch Brusselse elementen.

Visit.brussels is het communicatieagentschap van het gewest dat Brussel op verschillende manieren promoot in binnen- en buitenland. “Wij doen dat via toerisme, maar ook door cultuur, citymarketing of het organiseren van evenementen,’ aldus woordvoerder Jeroen Roppe, die bevestigt dat gastronomie een belangrijke rol speelt in het geheel.

“Omdat Brussel culinair-gastronomisch bijzonder veel te bieden heeft, ongelooflijk veel restaurants telt, en gastronomie binnen toerisme almaar belangrijker wordt, is het een belangrijke peiler van onze werking. Het succes van onze horeca is ook een belangrijke graadmeter voor het succes van Brussel bij de toeristen. Er is ook steeds meer puur gastronomisch toerisme, van mensen die speciaal naar Brussel afzakken om één of meerdere restaurants te bezoeken.” Daarbij spelen zowel de sterrenrestaurants, de internationale keuken, als de Brusselse specialiteiten een rol.

“Brussel onderscheidt zich door het kosmopolitische karakter van de keuken. Daarnaast zijn er ook meer en meer chefs die de filosofie van duurzaamheid volgen en daardoor ook de regionale producten en de terroir als troef gaan gebruiken. Zo at ik vorige week toevallig nog de ‘Zennepot’ bij Les Brigittines, met allemaal lokale ingrediënten. Een ander voorbeeld van iemand die gastronomisch aan de slag gaat met de Brusselse realiteit is David Martin van La Paix in Anderlecht die op hoog niveau de typische Brussels identiteit weerspiegelt met recepten en technieken van dichtbij maar ook van de verre landen die in Brussel goed vertegenwoordigd zijn.”

Visit.Brussels is dus blij met Brussel BOEF, en Roppe juicht toe dat ook het Brussels dialect een rol krijgt: “Ik zelf ben opgegroeid met algemeen Nederlands, maar ik hoor het enorm graag en ook nog verrassend vaak: of het nu op de metro of in de buvette van het voetbal is.”

www.visit.brussels

TEKST MICHAËL BELLON