Ketjse van de moind: Stand-Up Comedian Gery La Boule – ‘Brussel is mijn lief. Ik ben ermee getrouwd.’

De mensen grinniken zo mooi met het woord ‘ejaculeren’ wanneer Gery La Boule met een Franse huig-r over zijn vasectomie spreekt. ‘Ze lachen gratuit met mijn sappig accent, ook al hebben ze mijn pointe volledig gemist.’

Wat voor liefde heb jij met Brussel?

Ik zeg altijd: ‘Brussel is mijn lief. Ik ben ermee getrouwd.’ Als klein ketje liet ik mij door haar charme en zwans verleiden om in de smalle straatjes te verdwalen. Effenaf een coup de foudre. Ik had ooit een vriendin met een Brusselse grootvader en tijdens familiefeesten babbelde ik altijd meer met hem dan met haar. Misschien is het daardoor uitgeraakt. Nu nog kun je mij het vaakst terugvinden tussen Kapellekerk en het Justitiepaleis, waar ik eens een antiekwinkeltje binnenwandel, op een terrasje of een bankje zit om naar de mensen te kijken.

Wat is de filosofie achter je moppen?

Toogfilosofie: een draai geven aan actuele onderwerpen zodat de humor naar boven komt en daar maak ik dan moppen over. Het onderliggende en steeds terugkerende thema is ‘werken’. Over de werkende mens en de luierik en hoe ze tegenover elkaar staan. Maar evengoed zit ik op een terrasje mee te luisteren naar gesprekken tussen vrouwen over hun vent. Dan schrijf ik al eens iets in mijn boekje.

“In faaite kammekik maain ‘oêr azu omuug vè meidise reidene… Maainen doktour eit ouvertlest ne ki maainen BMI gemeite… En da was ni zu good. Mo naa mè dei vëfteen centemeiters extra, maainen dossier es vaneir in order. ‘K zaain vaneir gezond!

Foto: Guido Van den TroostWat wens je Brussel toe?

Ik wens de stad een uitvalbasis toe voor Brusselse, Nederlandstalige komieken. Er zijn in Brussel niet veel plaatsen waar wij eens in de spotlights kunnen staan. Pas op: dat maakt ons ook een beetje specioel.

Wat is het verhaal achter de RDWM-sjaal die je tijdens je sketches draagt?

Als klein ketje ging ik met mijn nonkel altijd mee naar de matches van RDWM. Die ambiance was enorm impressionant. Mijn vrienden waren voor Anderlecht. Ik ben altijd voor de underdog geweest. Typisch Brussels misschien. Toen Thierry Dailly de club in 2016 weer leven in blies, was ik zo content dat ik besloot om mij tijdens de shows met de RDWM-sjaal als supporter van Molenbeek te profileren. Om de mensen zowel Molenbeek als het Brusselse dialect te leren kennen.


Wat is je favoriete Brusselse uitspraak?

‘Den deuvel on aave nek’: ik heb geen zin om dat te doen. En ‘ei ei ma ne poêter op ma gat geschilderd’: hij heeft mij voor de gek gehouden. 

Interview door Ineke Sissau