Huisfotograaf van Brusseleir! Guido Van den Troost – ‘Gekspressioneid is een ode aan de praktiserende Brusseleir en een knipoog naar mijn grootmoeder’

Huisfotograaf Guido Van den Troost werd de charme van het Brussels letterlijk op grootmoeders wijze ingelepeld. Het fotoboek Gekspressioneid is een ode aan de praktiserende Brusseleir en een knipoog naar zijn grootmoeder.

Hoe is het idee voor Gekspressioneid ontstaan?

Door voor Brusseleir! en het Brussels Volkstejoêter te werken, word ik dagelijks gecharmeerd door de vele mensen die het Brussels machtig zijn en die de soms vulgaire maar vooral fantasierijke uitdrukkingen in het alledaagse leven gebruiken. Daarom besloot ik dit boek te wijden aan de Brusseleir die de taal in leven houdt.

Vanwaar komt je liefde voor het Brussels?

Mijn grootmoeder was in mijn kinderogen een eigenaardig, oud vrouwtje die een taal sprak die niemand begreep. Ze vertikte het om in Wolvertem Algemeen Nederlands te spreken, al woonde ze al jaren niet meer in Anderlecht.
Zo werd mij het Brussels ingelepeld. Ik weet dat ze gek was van films en dat vergroot de kans dat ze mijn grootvader leerde kennen tijdens een nachtje uit naar de Zinnema. Ik kom mijn grootmoeder en mijzelf altijd een beetje
tegen in Brussel.

Hoe maak je van een taal foto’s?

Tom Frantzen deed het mij voor met zijn Zinneke en zijn Vaartkapoen. Dat zijn beelden waarin het Brussels bijna hoorbaar is met de zwans die eigen is aan de Brusselse geest. Magritte, die ook erg met taal en beeld begaan was, moet zeker het surrealisme in het kleurrijke Brussels herkend hebben. Scheldwoorden als ‘schieve lavabo’ en een ‘afgelekte boestrink’ zijn op en top surrealistisch. Ik hoop dat wie mijn foto’s ziet, ook de taal ‘hoort’.


© Mira Sissau

Wat was de insteek van het poëzieprogramma Gepakt van Marc Bober, Claude Lammens, Niki D’Heere, Gertjie Bryssinck en Mark Vanhoorick?

Gepakt is een poëzieprogramma over fotografie. Foto’s worden getoond door middel van woorden. Soms is één zin mooi genoeg om je mee te nemen. Je ziet juist meer wanneer je de suggestieve kracht van weinig woorden gebruikt.

Kreeg je veel hulp van buitenaf?

Brusseleir! bracht mij op plaatsen waar ik nooit zou komen. Ik ben het Goudblommeke in Papier dankbaar voor een twintigtal portretten die ik er mocht maken, die dan weer een portret werden van het café zelf. Ik heb via de Growfunding-actie ook veel steun gekregen uit onverwachte hoek en dat is hartverwarmend.


Wat is je favoriet Brussels woord of uitspraak?

Ette keis. Nog nooit geproefd want ik associeer dat met vuile tenen. Beloof ik bij deze aan
Brusseleir! dat ik er mij ooit eens aan waag?

Interview: Ineke Sissau

HET FOTOBOEK ‘GEKSPRESSIONEID’ IS TE KOOP IN DE
BRUSSELEIR-SHOP.