Met haar Instagram-account Weird things in Brussels vangt Cato Beljaars de absurditeit van onze hoofdstad in honderden geestige en soms ongelooflijke straatfoto’s. Zo veroverde ze al de harten van meer dan 100.000 volgers.
Cato woont in Molenbeek en studeerde eerder Radio aan het RITCS. Ze had toen al interesse in sociale media, maar toen ze tijdens covid afstudeerde, groeide ook de interesse in fotografie. Ze ging fotografielessen volgen, kocht een fototoestel, en begon aan straatfotografie te doen. “Ik begon in mijn vrije uren rond te wandelen in Brussel en zag heel vaak rare dingen. Zo is de naam ‘Weird things in Brussels’ bij mij opgekomen. Van zodra ik die had, kreeg ik ook het idee om een Instagram-account te maken om mijn foto’s op te posten, puur voor de fun.”
Foto’s van auto’s op de tramsporen, een man die met een trombone geld afhaalt, mensen die in Victoriaanse kostuums wachten op de tram: ondertussen meer dan 100.000 volgers lusten er wel pap van. En sommigen van die volgers begonnen ook een handje te helpen. Cato: “Ik had niet eens een oproep gedaan, maar mensen begonnen mij ook hun eigen foto’s te sturen. Daar zaten zoveel goede dingen tussen dat ik die uiteindelijk ook ben beginnen posten.”
Het hobbyproject werd uiteindelijk zelfs een fotoboek, dat zo’n succes werd dat de uitgeverij in september al een tweede deel lanceerde: ook (More) Weird things in Brussels bevat meer dan 200 van de beste foto’s die eerder op Instagram verschenen. Volgens Cato is het niet eens zo moeilijk om aan zoveel goede foto’s te geraken. Onderscheidt ze misschien bepaalde categorieën van foto’s die terugkomen? “Foto’s met steps kwamen zeker in het begin vaak terug. Nu er meer parkeerplaatsen voor zijn, is het al beter, maar je vindt die steps nog altijd overal, zelfs in bomen. Afval is ook veelvoorkomend, zoals op de foto van een volle glascontainer waar superveel glazen flesjes naast staan.
Wat ik ook al regelmatig ben tegen gekomen zijn terrassen in het midden van een bouwwerf. Mensen die leuk aan het aperitieven zijn naast een grote kraan. Of een man die aan het zonnen en zijn krant aan het lezen is midden op de grote open vlakte van de werf voor het Beursgebouw.”
Dat nonchalante is waarschijnlijk wel typisch Brussels, denkt Cato, die nochtans merkt dat ze elders al navolging heeft gekregen, met projecten als Weird things in Los Angeles, Dendermonde of Zürich. Is taal ook een bron van humor in het straatbeeld? “Zeker. Je komt bijvoorbeeld veel verkeerde vertalingen tegen. Of er is die foto van de MIVB-bus richting De Brouckère die op het kapotte scherm als bestemming alleen ‘Bro’ toont.” Voorlopig gaat Cato dus nog een tijdje door. Ondertussen trekt ze ook regelmatig de straat op voor Bruzz, en blijft ze de omgeving scannen op taferelen die niet helemaal in de haak zijn.
Volg Weird things in Brussels op Instagram
Het boek (Even more) weird things in Brussels (200 blz., 22,99 euro) is uit bij Borgerhoff&Lamberigts