Brussel Boef

De Fiest van de Brusselse Kuike!

 

Brusseleir! presenteit a vè den ieste ki Brussel Boef!

De Fiest van de Brusselse Kuike wilt Brusseleir! mè aaile veere!

Tesoême mè ne gielen uup formidoêbele Brusselse Parteneirs zette me de Brusselse gastronomee en vedette.

Me zette Brusselse Hobbykoks on de slag en restaurant Bel Mundo eksperimenteit mè de Brusselse recette. Uuk de Stêrechefs doon mei mè Brusselse recetten op uile koêt !

D’uugen eite mei donc de résultat es nen echte Brusselse koukboek!

De Program

Juni – augustus: oproep Hobby Koks
September – oktober: Brussel BOEF op de menukaart in restaurants in Brussel en De Rand
November: Uitgave kookboek en uitreiking ‘De Passe-vit Trophy’

Smoêkelaaik!


Brussel Boef!

© Koninklijke bibliotheek

'Een Brusseleir! is een Bon-Vivant, een Bourgondiër die graag eet en drinkt.'

Nen Brusseleir Boeft! Niet zo mis te verstaan dat Brussel onnoemelijk veel restaurantjes herbergt waar je op menig menu de Brusselse culinaire erfgoeden kunt ontdekken en ze hierdoor niet vergeten worden. Vanuit deze stelling groeit Brussel Boef, de fiest van de Brusselse keuken dat het levend taalerfgoed verbindt met het levend culinaire erfgoed.

 

Wa boeft nen Brusseleir?

Witloofsoep

Mosselen Friet

Croquettes de Moules

Moules Poulette

Stoemp met spruiten

Sollekes

Witloof in den oven

Choezels

Boestering

Bloodpansj of bloempansj

Ballekes met Geuze

Escargots of Wulken

Biefsteak Friet

Pistolee mè gekapt en pickles

Poulardes de Bruxelles

 

Poulet à la Bruxelloise

Moules à l’escargot

Moules Parquées

Plat Special

Fazant met witloof

Brusselse Wafels

Bodding

Verloren Brood

Pain à la grecque

Ettekeis

Pottekeis

Boefe gelak nen Brusseleir

Baffe, bekteire, bikke, binnespeile, boefe, duijoêge, kasse, kassuule, knabbele, indoon, in zan botte sloêge, in zan jak sloêge, in zan kluute sloêge, pikoreire, smikkele, taluure, wegzette, zan kas vulle, zannen boeik vulle, zannen derm vulle, zanne smikkel vulle, zanne smool vulle,..

De plat du jour van Mira:

Pain à la Grecque

Oeitleg: Een soort halfharde lang-rechthoekige zoete koek bestrooid met suikerkristallen.

Istoure: In het centrum van Brussel, niet ver van de Wolvengracht, deelden de Brusselse Augustijnen in de 16e eeuw brood uit aan de armen. Ze kwamen op het idee om het met suiker te bestrijken om het lekkerder te maken. Dit brood werd door de bevolking Wolf-Grecht-brood genoemd in het Vlaams Brussels.

Wette da? Met Griekenland heeft die koek niets te maken. Zoals zo vaak het geval is, is het in feite een verkeerde vertaling die aan de oorsprong ligt van deze enigszins verrassende naam. En van “grecht” naar “grecque” was het overstapje vlug gemaakt voor soldaten van Napoleons leger in de 19e eeuw.

’t Es on aa naa!

Maak zelf Pain à la Grecque op basis van het recept van COOVI. Stuur je resultaten door naar boef@brusseleir.eu of deel het op sociale media met de tag #brusselboef

Wee doot er mei?

Coovi mè Brussel Fret
Atelier Groot Eiland
Resto Brussel en de Rand
Hobbykok 't Es on aa naa!
Previous
Next

Coovi mè Brussel Fret

Op 3 mei vond de Coovi kookwedstrijd Brussel Fret plaats waar 5de jaarstudenten van COOVI Secundair Onderwijs hun eigen touch gaven aan Brusselse gerechten. De winnaar krijgt via Horeca Brussel een stageplaats aangeboden in een gerenommeerd Brussels restaurant.

 
 
Foto Guido Van den Troost
Foto Guido Van den Troost

Op 14 mei werd op de zonnige opentuindag van Coovi het winnende team van de Coovi kookwedstrijd Brussel Fret bekend gemaakt. De ploeg met Myriam Hamrouni en Camille Ngome-Mosermene kregen de hoogste score van de jury.

Profeesiat!

Lees hier het volledige verslag van de kookwedstrijd en bewonder de gerechten.

 

Foto Mira Sissau
Foto Mira Sissau

Atelier Groot Eiland/Resto BelMundo

Vanaf 27 juni tot en met 1 juli serveert het restaurant BelMundo Brusselse recepten met een internationale touch.

BelMundo maakt deel uit van Atelier Groot Eiland, een organisatie in de sociale economie. Restaurant BelMundo serveert biologische groenten uit eigen moestuin en lokale producten, ook voor de drankkaart. Ze werken ook dagelijks met voedseloverschotten van de vroegmarkt of uit de supermarkt. Voor Brussel Boef creëren zij typische Brusselse gerechten met inspiraties uit eigen culinaire culturen

Ontdek hier het Brussels aanbod van Atelier Groot Eiland

Henegouwenkaai 41 – 43 Molenbeek

Resto’s in Brussel en in de Rand

Van september tot oktober kan je terecht in verschillende restaurants in Brussel en in de rand. In samenwerking met Horeca Brussel heeft Brusseleir! een aantal gerenommeerde chefs en typisch Brusselse restaurants gevraagd om klassieke Brusselse gerechten klaar te maken op hun eigen gastronomische manier.

Vanaf september vind je hier de deelnemende restaurants terug.

©Brussels kitchen

Hobbykoks, 't es on aa naa!

© Hulton Archive
© Hulton Archive

Hoe eet jij je Ettekeis? Waar koop jij je Bloodpanch? Stam jij af van echte kuulkappers?

Vanaf juni zoekt Brusseleir! gepassioneerde hobbykoks. Stuur ons je favoriete Brusselse recept door en misschien kom je wel terecht in ons kookboek.

Maar dat is niet alles! Brusseleir! is ook op zoek naar anekdotes, foto’s en oude recepten van en over de Brusselse keuken. De leukste verhalen en foto’s delen we op onze sociale media en website en komen misschien in ons kookboek terecht.

Je kan ons jouw bijdrage bezorgen via boef@brusseleir.eu tot en met 30 juni.


De copains van Brussel Boef

Maskes en ketsjes dee meidoon mè Brussel Boef, achter en vui de scherme, toeis of in de kuike, mo surtout mè giel vuil leefde.

Dirk De Prins en Albert Verdeyen over de
Brusselse keuken

‘Koken is geven,
het is convivialité’

 

Foto Guido Van den Troost

Wij willen van jullie graag weten wat ‘de Brusselse keuken’ is.
De Prins: Om te beginnen is het belangrijk om te zeggen dat de opkomst van de steden in Brabant, Vlaanderen en Noord-Italië de keuken enorm heeft beïnvloed. De boerenkeuken in landbouwgebied is gericht op een gezin of gemeenschap hooguit vijftien mensen. Voor steden waren plots enorme hoeveelheden eten nodig. Landbouw werd er tuinbouw, en daardoor hebben wij samen met de Italianen
bijna de helft van de bekende eetbare groenten ontwikkeld. Asperges, ons witloof, onze Brusselse spruiten… Ajuinen werden dikker en ook kolen waren een stedelijke specialiteit. Ook stedelijk zijn orgaanvleesgerechten. Zolang er telkens maar één koe met één lever werd verwerkt konden die zich niet ontwikkelen. Maar zodra je in steden grote hoeveelheden dieren nodig had, ontstond de Fegato alla
Veneziana – lever met uit), de rognons de veau à la liégoise – met jenever, en ook onze Brusselse choesels, waar naast andere soorten van orgaanvlees ook ‘les choses’ van de stieren en de mannelijke kalveren in verwerkt werden, tot de os als trekdier door de opkomst van de traktor na de Eerste Wereldoorlog in onbruik raakte. Ik weet dat er discussies bestaan over het taalkundig verband tussen ‘choses’ en van ‘choesels’, maar daar veeg ik mijn kl… aan (lacht).

En wat is Brussels koken?
Verdeyen: Een goede chef kan aan verschillende gerechten
een Brusselse touch geven. Wat betekent dat? Boter is natuurlijk belangrijk, maar veel met bieren koken ook.

Ik weet nog hoe toen ik klein was er zelf op school Piedboeuf op tafel kwam. Piedboeuf is niet Brussels, maar bier is wel een goede
vriend van de Brusselse kok. Als je ballekes in witloof wil klaarmaken zoals in de Marollen, dan is geuze ideaal om te blussen en counter je de bitterheid van het witloof met wat cassonade.Zo zit je bij de ziel van de Brusselse keuken. Is het stilaan geen probleem om nog typische Brusselse gerechten, bereidingen en ingrediënten te vinden? Verdeyen: Voor bloempansj met ajuintjes ga ik nog altijd naar de Poechenellekelder. Et c’est bon, een echte delicatesse. Ettekeis kan je nog altijd vinden in La Crèmerie de Linkebeek. Veel zaken kosten nu wel meer geld, terwijl de Brusselse volkskeuken altijd een beetje een keuken des pauvres was. Maar neem nu moules au maroilles: voor mij is dat pure gastronomie.
De Prins: Mosselen kan je zeker ook typisch Brussels noemen
omdat Brussel lang op de grens lag tot waar je schelpdieren vers
kon eten. In een goed aangespannen juten zak kon het zeewater
in de schelpen blijven zodat ze bleven leven voor de duur van
het vervoer langs het kanaal. Voor zeevis was het risico al groter,
vandaar ook de zware straffen in Brabantse steden, waar malafide
vishandelaars in een berg vuiligheid werden gekieperd. Gerechten die à la minute worden klaargemaakt, zoals waterzooi met vis of paling
in ’t groen hebben het trouwens nog altijd moeilijk tegen alles
wat industrieel kan vervaardigd worden. Ook de zoetigheid van
verslavende suiker doet de in wezen zuur-bittere Brusselse keuken
geen goed.

Lees hier het volledige interview

Foto Mira Sissau

Hugo Van Ackeleyen
Instructeur BelMundo

‘Ne gooien Ettekeis, daane moot op’t leste bekanst wegluupe’

 

 

Ben jij een Brusselaar in hart en nieren?

Mijn vader is geboren in het jaar dat de Heizel Laken werd en mijn mama was van Wolvertem dus ik ben een halve Brusselaar, een Zinneke.

 Wat is uw favoriete Brusselse uitspraak of scheldwoord?

Ongetwijfeld ni zievere, speile. Een uitspraak van den Tuveneir, Raymond Goethals. Een uitspraak die ik zonder twijfel in de keuken gebruik. Op een scheldwoord kom ik niet direct maar tegen het einde van dit interview zal ik je een mooie serveren.

Ik heb Raymond ooit ontmoet in de Auberge Napoleon in Meise waar ik vroeger werkte. Toen was hij bondscoach bij Anderlecht en dineerde hij al eens samen met Polle Gazon en Eddy Merckx. Een hilarische combinatie, dat kan ik je verzekeren.

Wat zijn volgens jou typische Brusselse gerechten?  

Gerechten als Poularde, fazant met witloof, rodekool met spek en kalfsnieren met mosterd. Ik eet heel graag konijn met geuze. Of een boterham met gehakt en pickels met mosterd. Een gerecht dat ik heb leren eten van mijn vader.

Smaken brengen veel herinneringen naar boven. Mijn vader at zijn ettekeis altijd op dezelfde manier:  je dopt een boterham goed in spekvet en je smeert er daarna een laag Ettekeis op. Dit drink je samen met een koffie met melk en veel suiker om je mond te blussen.

Ne gooie stinkkeis (Ettekeis) is niet overal meer te vinden. Bepaalde bioboeren maken nog Ettekeis die de supermarkt variant overstijgt. In de supermarkt vind je de verzachte, algemeen aanvaardbare versie terug. Ne gooien ettekeis, daane moot op’t leste bekanst wegluupe. (lacht)

Heb je ondertussen een goed scheldwoord gevonden?

Shieve lavabo, voilà!

Vanaf eind juni serveert het restaurant Bel Mundo Brusselse recepten met een internationale touch.

Ontdek hier het aanbod van Atelier Groot Eiland

Fien Mathijs

Verantwoordelijke BelO & BelMundo

“We zullen er altijd voor zorgen dat er
Belgische gerechten en streekgerechten op het menu staan’

Foto Guido Van den Troost

BelMundo is gevestigd in de gerenoveerde Belle-Vue brouwerij. Je vindt er dagelijks een dagschotel en een vegetarische optie, verschillende salades, pastaschotels, soep, en desserten. Op donderdag- en vrijdagavond kan je er ook terecht voor een uitgebreid diner. Toch is BelMundo niet zomaar een restaurant, legt eenheidsverantwoordelijke Fien Matthijs uit. “BelMundo is één van de acht restaurants van Groot Eiland die ook als sociaal opleidingscentrum dienen om langdurig werkzoekenden, vluchtelingen of ex-gedetineerden als keukenof zaalmedewerker aan het werk te krijgen en zo te reïntegreren in de maatschappij. Hier leren ze de basis
zoals op tijd komen en functioneren in een werksituatie, maar krijgen ze ook een horeca-opleiding en leren ze Nederlands.” Daarnaast is BelMundo ook duurzaam bijvoorbeeld door het gebruik
van seizoensgebonden ingrediënten uit de stadsmoestuinen van
stadslandbouwatelier. En BelMundo is Brussels.

 Matthijs: “We zullen er altijd voor zorgen dat er Belgische gerechten en streekgerechten op het menu staan. Onze mensen weten perfect wat een stoemp, een waterzooi of een volau-vent is. Maar we vragen onze medewerkers ook soms om iets klaar te maken uit hun land van
oorsprong.” Voor Brussel BOEF bereidt BelMundo een week vol interpretaties van typische Brusselse gerechten voor. “Onze chef-kok
heeft al een lijst van gerechten klaar waar dan een Syrische of
een Latijns-Amerikaans twist aan gegeven zal worden. Voor ons is het fijn om met dit project extra visibiliteit en klant voor ons restaurant te krijgen.” De Brusselfactor kan daarbij een extra troef zijn. Zelf is Fien van Leuven afkomstig, maar ze heeft wel tien
jaar in Brussel gewoond en werkt er nu nog elke dag. “Ik kan niet
zeggen dat ik een echte Brusseles ben, maar ik vind het het mooiste
dialect van België.”

Foto Guido Van den Troost

‘Later een eigen restaurant openen in Brussel is mijn drijfveer om naar school te gaan’

Samir Jbar

Leerling  Coovi – 2de plaats Brussel Boef contest   

Wat vond je zo uitdagend aan de wedstrijd?

De start was moeilijk omdat we carte blanche kregen voor het recept. Enkel de ingrediënten lagen vast en dan was het een beroep doen op onze verbeelding om hier een gerecht van te maken. Ik heb een groene soep klaargemaakt en daarna kipfilet met bruine saus. Ik nam de leiding en mijn klasgenoten ondersteunden mij. Daarom wil ik graag mijn ploeg bedanken en de volgende keer gaan we voor de eerste plaats.

Wat vind je van de typische Brusselse keuken?

Ik woon in Molenbeek en ik vind de typische Brusselse keuken perfect maar het mag wat pikanter. Ik zou overal wat paprika poeder toevoegen want enkel peper en zout is was saai (lacht). Het aanbod in Brussel is fantastisch. De wereldkeuken is vertegenwoordigd in Brussel. Later een eigen restaurant openen in Brussel is mijn drijfveer om naar school te gaan. Ik zou dan elke week een land in de kijker zetten. Klaargemaakt volgens de traditie en met veel versiering.

Foto Guido Van den Troost

‘Als ik ooit een restaurant open staat er Turkse Arma met Asperges flamande op het menu’

Adam Daggün Secran

Leerling  Coovi – 3de plaats Brussel Boef contest    

Hoe heb je deze wedstrijd ervaren?

Ik heb Demoulin poulet en Coq au vin klaargemaakt. De bakkerij afdeling hielp met de wafels. Ik woon in Laken en ik heb de Brusselse keuken altijd al interessant gevonden. Deze wedstrijd was me op het lijf geschreven omdat ik graag bijleer. Ik ben fan van elke soort keuken. Ik ben Turks en deze keuken speelt een belangrijke rol in mijn leven. Ik blijf nieuwsgierig naar andere invloeden en smaken want ik wil alles uitproberen.

Wat is je favoriete Brussels gerecht?

Frietjes van bij de frituur staan bij mij op nummer één. Graag zou ik later een restaurant openen waar ik de brug wil slaan tussen verschillende invloeden en smaken. Ik zou bijvoorbeeld Turkse Arma klaarmaken. Dit is gerecht met gehakt en kruiden opgerold in wijnbladeren. Maar ik zou dit combineren met Asperges flamande.

                                     

Jeroen Roppe

Visit Brussels

 ‘Hoe cliché het ook klinkt, eten is onlosmakelijk verbonden met emoties’

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. Lorem ipsum dolor sit amet,  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. Lorem ipsum dolor sit ammattis, pulvinar dapibus leo. Lorem ipsum dolor sit et, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper 

 
 
 
 
©Guido Van den Troost