Ze houdt van Brussel omwille van de unieke vrije sfeer die er hangt en die je nergens anders vindt. Dat is mooi meegenomen want al 20 jaar verzorgt Els Verdonck de zaalplanning bij Zinnema in Anderlecht en is ze fan van het eerste uur van het Brussels Volkstejoêter (BVT). Zinnema is al jaar en dag de vaste stek van het BVT als repetitieruimte, maar ook de vertoningen van de producties gaan steevast door in de Veeweydestraat. Na de coronaperikelen en de verplichte maandenlange sluiting zijn alle ogen gericht op de première van ‘Moeste Weite Wa da’k Paas’ en Oscar. Voor een niet-Brusselaar is dat laatste makkelijker uit te spreken, maar dat laat Els niet aan haar hart komen. Ze kijkt al reikhalzend uit naar de aanblik van een uitpuilende vestiaire!
Hoe kwam je bij Zinnema terecht?
Mijn roots liggen eigenlijk in het Antwerpse, maar door de liefde die ik vond in het Pajottenland kwam ik via een omweg langs Aalst in Zinnema terecht, toen nog “het Vlaams Huis voor Amateurskunsten”. Eerst was ik er werkzaam als administratief medewerker, nadien als infrastructuurverantwoordelijke. Dankzij mijn handelsstudies en bijverdienste in de horeca had ik gelukkig wat ervaring met een aantal aspecten die hier ook aan bod kwamen. Uiteraard was het een leerproces waarbij je dingen gaandeweg begint aan te voelen, maar ik was zeer opgetogen door de combinatie van het samenwerken met mensen, de contacten met verschillende organisaties en hun begeleiding binnen Zinnema. Zo is er ook met het Brussels Volkstejoêter door de jaren heen een goede band en samenwerking ontstaan, waarop we beiden heel fier mogen zijn. Het is een zeer afwisselende job die mij nog altijd heel veel energie en voldoening geeft. Het is zoveel meer dan het inplannen van zalen vanachter je computerscherm. Maar ik doe dit echter niet alleen. Dit alles zou nooit mogelijk zijn als ik deze fantastische ploeg niet in huis had waarop ik kan rekenen. Wanneer het BVT neerstrijkt voor een residentie van ongeveer 3 maanden met haar entourage en haar vrijwilligersploeg is het alle hens aan dek om alles tot in de puntjes in orde te hebben voor het faciliteren van repetities en voorstellingen. Er komen techniekers aan te pas, maar ook onderhoudspersoneel om de loges en zalen netjes te houden. Daarnaast is er ook nog het horecapersoneel om de bar open te houden en iedereen tijdig van een drankje te voorzien. Het is wel fijn dat we elke keer de primeur van de première bij ons kunnen laten doorgaan wanneer er een nieuwe productie van start gaat. Dat is altijd een groot feest én mooi meegenomen. Het BVT is kind aan huis bij wijze van spreken.
Kan je de samenwerking beschrijven?
Roger Van de Voorde schaarde zich al sinds de jaren 70 achter de missie om het amateurtoneel op de kaart te zetten. BVT was toen op zoek naar een vaste stek en kwam dankzij hem al snel bij ons uit. We zijn heel blij dat we na 20 jaar nog altijd zoveel voor elkaar kunnen betekenen in de brede zin van het woord. Door de producties van BVT in Zinnema op te nemen in ons aanbod, zorgt dit voor een wisselwerking tussen het publiek in het centrum en de Rand van Brussel, die we anders niet zouden kunnen bereiken. We kunnen elkaar op de duur niet meer wegdenken. Het trekt een breed en divers publiek aan met zowel een Franstalige als een Vlaamse achtergrond, dat toch hun weg vindt naar hetzelfde theater. Dat is uiterst boeiend! De stukken die gebracht worden vinden weerga bij het grote publiek dat er elke keer naar uitkijkt om zich te ontspannen, te amuseren en te lachen. Als ik kan, pik ik een voorstelling mee. Ik heb er zelden een gemist of ik moet ernstig ziek zijn. Meestal weten de acteurs aan mijn lach dat ik in de zaal zit (lacht). We worden ook uitgenodigd op events die Brusseleir organiseert, zoals de ‘Verkeezing van de Brusseleir van ’t Joêr. Dat bewijst toch de wederzijdse dankbaarheid die de samenwerking zo leuk maakt.
Ondertussen doe je dit al 20 jaar. Wat brengt de toekomst?
In de toekomst willen we deze duurzame samenwerking op dezelfde spontane manier verder zetten zoals deze nu verloopt, waarbij we inspelen op elkaars noden door vraag en aanbod optimaal op elkaar af te stemmen. We blijven niet stilstaan, iedereen is welkom in Zinnema en daarbij luisteren we graag naar de verhalen en behoeftes van organisaties en van elkeen die met kunst bezig is. We zetten ook veel in op de jeugd en willen zowel voor hen als voor de hele wijk een laagdrempelige ontmoetingsplek bieden. In het voorjaar organiseren we in samenwerking met Brusseleir!, de overkoepelende organisatie van het BVT, een fototentoonstelling rond het Brussels. Zo kunnen we ons partnership nog meer verbreden en niet enkel het theater belichten, maar de hele Brusseleir-werking. Ik hoop dat verleden en heden op deze amusante manier kunnen blijven door elkaar lopen voor een optimaal blijvend samenwerkingsverband.