Het radioleven blies een van Vlaanderens bekendste poppenspelers, Armand Schreurs, naar Brussel, waar hij regelmatig Raymond Goethals van een tweede levensadem voorziet. Meer nog, hij heeft Raymond persoonlijk gekend. Op 7 oktober 2021 zou Raymond Goethals 100 jaar geworden zijn en dat wordt gevierd bij voetbalclub Anderlecht en in Sint-Truiden met een hulde aan den tuuveneir. Het zou kunnen dat we dat allemaal op de radio gehoord hebben in een programma waar ze mensen opbellen zoals u nu. Maar we nemen u hier niet op de hak. Tijd voor een gelegenheidsinterview met Armand voor hij ‘de veur af is’ richting Nederland.
Je legde een heel parcours af van krant tot radio, tot bij de Noorderburen?
Ja, ik schreef voor het Belang van Limburg en heb er tot op heden een wekelijkse column ‘Café Armand’ op dinsdag. Vanaf 1991 was ik wekelijks te gast in het radioprogramma Ochtendkuren met Dirk Somers en Luc Verschueren. Daar speelde ik onder meer de typetjes Boer Firmin Vandeput en ministerieel chauffeur Jacky Spaas. Ruim 1.2 miljoen mensen waren getuige van hoe ik nietsvermoedende mensen beetnam via de radio, kunt ge u dat voorstellen? In 2004 stapte ik over naar NOS Radio 1, waar ik tot 2018 bijdragen maakte over sport in België in het programma Langs de Lijn. Tijdens die periode van 15 jaar had ik ook een radiocolumn, onder meer tijdens zeven edities van de Tour de France. De sportcultuur is in Nederland heel anders dan hier. Ze hebben er geen supporterscafés en geen Muur van Geraardsbergen, de inspiratie lag voor het rapen.
En dan is er ook nog Raymond Goethals, hoe is dat gekomen?
Voor een radio-interview bij Radio 1 mocht ik naar Standard afzakken om er Raymond Goethals die er destijds trainer was te interviewen. Ik ontmoette er Jos Daerden, een van de spelers die Raymond vaak imiteerde. Hij spoorde me aan daar mee iets te doen. Toevallig bleek ik hetzelfde stemtimbre als Raymond te hebben. ik heb steeds een goed contact met hem gehad. Daardoor kon ik mijn vocabulaire uitbreiden, met extra aandacht voor het Brussels en de grammatica. Op de Nederlandse radio legde ik vaak uit dat Brusselaars ‘Attention, menneke’ zeggen, twee woorden in twee talen. Het is een unieke mix die naar meer smaakte. Met poppen was ik al bezig sinds mijn achttiende omdat ik door het schrijven van theaterstukken vaak in de theaterwereld toefde. Uiteindelijk zou die combinatie de kans creëren om vaak met Brusseleir! samen te werken. Gedurende vele jaren waren er zondag op radio 2 omstreeks 17.45 de officiële voetbaluitslagen, die ik nadien zogezegd als Raymond Goethals van commentaar voorzag. De ‘echte Raymond’ sprak me er later over aan, dat hij het wel goed vond en dat hij er zelfs mee gelachen had. Ik geloof dat hij het ergens wel amusant vond omdat ik dingen zei die hij ook zo zou zeggen. Hij was immers iemand die zich niets op de mouw liet spelden. Tijdens de periode in Marseille wilde Bernard Tapie, de toenmalige voorzitter van de club, kost wat kost Raymonds ploegopstelling op voorhand weten. Raymond antwoordde hem droog dat hij dan wel ‘mergevreug den avion van neigen eure no Brussel ging pakke’.
Je zette zelfs een actie op touw bij voetbalploeg RWDM?
In 2017 werd RWDM kampioen en we lieten leerlingen uit 22 lagere scholen daarrond tekeningen maken, deze werden aangevuld met nieuwe en oude foto’s en op spandoeken geplaatst. Het idee was op de site waar het Edmond Machtensstadion gevestigd is aan storytelling te doen via spandoeken, ook Brusseleir! en minister Sven Gatz werkten mee. Zo konden we iets positiefs doen voor de club en de supporters. Ik ben blij dat het zo goed gepakt heeft en hoop dat we dit initiatief in de toekomst kunnen uitbreiden!