Bernard Bosch van Radio Rand – ‘Als er klanten zijn die in het Brussels beginnen, dan doe ik met veel plezier mee’

Een jaar geleden ging Radio Rand live de ether in. Een nieuw lokaal radiostation met en voor mensen uit het Pajottenland en omgeving. Algemeen directeur Bernard Bosch heeft als randbewoner ook een hart voor Brussel.

Bernard Bosch is iemand die Brussel en de rand in zich verenigt. “Van origine ben ik een Brusselaar,” vertelt hij. “Mijn roots liggen in Ganshoren en Sint-Agatha-Berchem, mijn ouders en grootouders van beide kanten zijn afkomstig uit Sint-Jans-Molenbeek, en ik heb ook nog even in Dilbeek en Sint-Pieters-Leeuw gewoond voor ik een jaar of twintig geleden ben uitgeweken naar Asse. In Berchem heb ik in de jeugdraad gezeten, in Ganshoren in de KSA, en in Groot-Bijgaarden bij de scouts. Daarnaast ben ik 25 jaar lang bestuurder geweest van gemeenschapscentrum De Kroon, waarvan zes jaar als voorzitter, en ook een jaar of zes voorzitter van toneelvereniging ’t Meiklokje, waar ik ook bij gespeeld heb. Professioneel heb ik al 25 jaar een verzekeringskantoor in Sint-Agatha Berchem.”

Het mag dus niet verwonderen dat Bosch een goed mondje Brussels praat. “Dat zat natuurlijk in de familie. Mijn grootvader was iemand van Karreveld en sprak altijd Brussels. Ook met mijn moeder spreek ik soms nog dialect, en als er klanten zijn die in het Brussels beginnen, dan doe ik met veel plezier mee.”

Maar de grootste passie van Bernard Bosch is misschien wel radio maken. “Als kind was ik al een fan van de piraatradiozenders op zee zoals Radio Mi Amigo en Radio Caroline. Begin jaren tachtig begon in Dilbeek dan de illegale lokale vrije Radio Ring, waar ik als jonge knaap ben gaan solliciteren en vervolgens een aantal jaren programma’s heb gemaakt.”

En het radioverhaal is nog niet ten einde, want in 2017 slaagde Bosch erin om in de rand een lokale radio op te richten die zich vooral richt op het Pajottenland, maar ook banden onderhoudt met de Vlamingen in Brussel. Radio Rand draait bovendien niet zomaar wat plaatjes, maar wil mensen verenigen. “Mijn visie is dat lokale radio moet worden gemaakt door lokale mensen, tussen de lokale bewoners. Radio Rand is dus aanspreekbaar en bereikbaar met een mobiele studio en in de vaste studio aan de Ninoofsesteenweg in Dilbeek, vlakbij de ring. We focussen op lokale berichtgeving met eigen streeknieuwsberichten en met het dagelijks programma Studio Pajot tussen 17u en 18u, over alles wat in Pajottenland en omstreken gebeurt. Daarbij laten we lokale mensen zelf aan het woord. Zo willen we verbondenheid creëren en ook het Vlaams karakter van de rand in de verf te zetten, zonder aan partijpolitiek te doen.” De programma’s worden gemaakt door vrijwilligers én professionals. Radio Rand kan je vinden op drie frequenties (106.4, 105.9 en 103.9), via internet,  DAB+ en radio-apps als Radioline en MytunerRadio. Het praat- en praatprogramma De Plaatgast, met figuren als chocolatier Herman Van Dender, Urbanus, Marijn De Valck of Sabine Tiels kan je nog altijd herbeluisteren.

Foto: Guido Van den Troost

Interview Michaël Bellon