Greet Claes – CEO RINGtv – Ik kan dingen maar moeilijk half doen

RINGtv is al jaar en dag bekend in de brede Rand als dé regionale zender bij uitstek en biedt een venster op de regio Halle-Vilvoorde met de nodige aandacht voor Brussel, zonder het Vlaamse DNA uit het oog te verliezen. Er zijn de dagelijkse nieuwsuitzendingen die focussen op de berichtgeving uit de streek, maar het aanbod gaat verder dan,met een stevige portie sport op vrijdag en op zondag. In VIVA!  staan lifestyle, toerisme, wonen en genieten centraal. In Over De Rand wordt er wekelijks gefocust op het reilen en zeilen in de 19 gemeenten van de Vlaamse Rand. Een interessante mix voor de streekgenoten die willen weten wat er lokaal leeft. Samen met de hoofdredacteur Dirk De Weert was/is Greet Claes de drijvende kracht achter deze aanpak. Greet is  Algemeen Directeur bij RINGtv of ‘diegene die vaak ’s avonds het licht uitdoet’, zoals ze het zelf omschrijft. Het woord ‘DNA’ komt heel vaak voor in Greets woordenschat, net als‘drive’, want beide komen goed van pas om deze job goed te kunnen uitoefenen in deze sector. Opmerkelijk is dat  Greet zelf binnen de regionale zenders de enige vrouwelijke CEO is, astableeft! We zochten een gaatje in Greets agenda en polsten hoe het precies zit met haar Brussels DNA als partner van Brusseleir!

Ondertussen bestaat RINGtv al 25 jaar, hoe ben je daar terecht gekomen en is er veel veranderd in die kwarteeuw?

RINGtv is in feite een uit de hand gelopen hobby (lacht). Ik was één van de stichtende leden en lid van de raad van bestuur. Later –  in 2015 – ben ik fulltime bij de zender aan de slag gegaan. Na mijn studies in Gent ben ik als juriste in 1989 op een Brussels kabinet terechtgekomen in de periode vlak voor de gewestvorming. Mijn job bestond erin de Koninklijke Besluiten voor te bereiden naar aanleiding van de Europese afvalrichtlijn die samengingen met de installatie van de nieuwe Brusselse verbrandingsoven. Ik moet zeggen dat ik daar enorm veel heb geleerd, het was niet altijd even makkelijk en het ging er streng aan toe,  duizend keren moest ik opnieuw beginnen omdat het nog niet goed genoeg was. Maar na verloop van tijd begin je te beseffen hoe belangrijk woordkeuze is en maak je vanzelf de bedenking: moet dat daar wel zo staan en zegt het op die manier voldoende? Dus mijn eerste baas Michel Beerlandt ben ik nog steeds bijzonder dankbaar! In die periode heb ik ook veel mensen leren kennen die in Brussel wonen en er actief zijn of waren. Na ruim 20 jaar als CFO gewerkt het hebben in de wereld van het marktonderzoek ben ik als  Algemeen directeur begonnen bij RINGtv.  De zender evolueerde cross-mediaal : van een pure nieuwszender naar infotainment en 7/7 actief op website en social media. Van in het begin hadden we een regieovereenkomst voor de reclamewerving met Roularta. De technische faciliteiten levert Videohouse. Daarmee is de kous niet af, de afgelopen 10 jaren staan oude businessmodellen gebaseerd op de klassieke advertising onder druk en daarom is het belangrijk om zelf de inkomsten en de commerciële kant te managen. We zijn een vzw, dus we moeten ook financieel de risico’s beperken en daarom zijn juiste partners enorm belangrijk. Flexibiliteit en change management zijn daarbij zeer belangrijk en skills die iedere medewerker op RINGtv in de vingers moet hebben. En dat hebben ze ook! Ik ben best trots op mijn team.

Intussen beschikt RINGtv over een uitgebreid digitaal aanbod  zodat je, bijvoorbeeld,  ook buiten de regio op ons kan afstemmen of onze programma’s online kan bekijken. Het is superbelangrijk dat we ons nieuws kunnen aanbieden op een moderne manier. Willen de mensen bijvoorbeeld koken en zoeken ze een receptje, dan nemen ze hun i-pad om snel en makkelijk te swipen en tegelijkertijd aan de slag te gaan in hun keuken. Het gaat erom andere synergiën op te zoeken zodat we kunnen blijven voortwerken op een manier dat het financieel leefbaar is en interessant voor het publiek. Door mijn achtergrond laat ik regelmatig studies uitvoeren,  om zo ook een antwoord te bieden op de vraag: is regionale televisie voor de Vlaming nog relevant? Uit de bevraging en resultaten van dat onderzoek bleek dat er wel degelijk ruimte is voor regionale zenders en dat deze een platform kunnen aanbieden waar mensen van houden. Ik kan stellen dat we bij RINGtv een heel pluralistisch nieuws brengen, dat bovendien onafhankelijk is en waarin iedereen zich vertegenwoordigd voelt. Hiervoor ben ik Dirk De Weert (gewezen hoofdredacteur nvdr)  zeer dankbaar, 25 jaar lang hebben we lief en leed gedeeld en zetten we nu onze missie voort met een straf en gemotiveerd team onder leiding van Dirk De Mesmaeker (nieuwe hoofdredacteur nvdr).

Kan je iets vertellen over het partnership/de samenwerking met Brusseleir?

Door mijn jobsituatie, die zich vooral rond Brussel en de Rand concentreert, zit het DNA van Brussel onderhand ook wel in mijn bloed en zo ook het Brussels Volkstejoêter. De aandacht die we met RINGtv aan Brusseleir! en het Brussels Volkstejoêter besteden is natuurlijk ook gegroeid met de jaren in functie van de opgebouwde relaties met onze journalisten zoals Tom Serkeyn en Tina Deneyer bijvoorbeeld.

RINGtv is gehuisvest in Vilvoorde, we zitten met onze neus op Brussel bij wijze van spreken. Het theater dat het Volkstejoêter brengt is ook iets dat alle generaties aanspreekt. Jaarlijks programmeren een aantal gemeenschapscentra in de Vlaamse Rand de voorstellingen. We brengen jullie voorstellingen steevast onder de aandacht  en dat ontgaat  ons publiek niet. In het begin van de coronapandemie begon Brusseleir! met het concept ‘TV teige Corona’ waarbij we de theaterproducties ‘’n Kat es gin poos’ en ‘Bossemans en Coppenolle’ integraal uitzonden, we zijn hier meteen mee op de kar gesprongen en konden achteraf van een groot succes spreken. De mensen hebben ons vaak bedankt omdat we dit brachten. Nu de theaters gesloten zijn sinds geruime tijd kwam dit als een klein lichtpuntje. Ik moet zeggen dat Brusseleir! een zekere fanclub heeft binnen de RINGtv-kijkers (lacht). Geert Dehaes (Algemeen Directeur Brusseleir! nvdr) stelt vaak dat het zo belangrijk is dat we connecteren met de mensen uit de Rand, waar ook veel Brussel-lovers wonen.

RINGtv brengt nieuws en lifestyle uit de Rand, wie is jullie publiek?

Een groot deel van ons publiek is afkomstig  uit de Vlaamse Rand rond Brussel.  Een groot aantal hebben wel eens in  Brussel gewoond , maar zijn uiteindelijk naar de Rand  teruggekeerd of uitgeweken. Heel wat mensen die zich willen settelen, een gezin willen starten of nood hebben aan meer ruimte laten de stad op een bepaald moment in hun leven achter zich. Dat maakt wel dat deze mensen een zekere belangstelling behouden voor wat er in Brussel gebeurt.  Het Brusselse culturele leven kent een grote aantrekkingskracht. Wij hebben niet dezelfde connectie met Leuven, al was het maar omdat Brussel fysiek tussen Leuven en het overgrote deel van ons zendgebied in ligt. Simpel, je kan moeilijk rond Brussel op die manier. Uit bevragingen van ons publiek weten we dat de interesse voor Brussel er is.  Omgekeerd is dit ook het geval. Bijvoorbeeld het Festival van Vlaanderen Brussel dat jaarlijks  het Klarafestival organiseert in hartje  Brussel, trekt enorm veel bezoekers o.a. ook uit de Vlaamse Rand voor dit unieke evenement. Verder is er een fijne samenwerking tussen onze redactie en de nieuwsredactie van Bruzz waarbij informatie wordt uitgewisseld.

Heb je een favoriet Brussels woord?

Ik heb natuurlijk een band met Brussel door mijn professioneel leven. Maar ik woon in  Liedekerke en ging 15 jaar naar school in Ternat.  Ik spreek het dialect uit Liedekerke wel, maar niet elke dag. Spreken doe ik met vrienden of mensen die ik tegenkom. In ‘t ‘Likerts’ vind ik violet een leuk woord. Een skoen violet is een mooi meisje. Als ik een Brussels woord zou kiezen zou het ‘Brusseleir’ zijn. Dat zegt eigenlijk alles. Nen Brusseleir! Of ‘sjooke’, wat lieveling betekent of we gebruiken het ook wel als we het over éclairs hebben. Dan denk ik aan Luc Jenet, smakelijk verbonden met COOVI.

Wat is je favoriete plek in Brussel?

 Au Vieux Saint Martin op de Zavel. Dat is zo’n plek waar ik graag kom, het is er soms al een toneelstuk op zich door de joviale sfeer die er hangt. De tafeltjes staan er dicht bij elkaar waardoor je al snel aan de praat geraakt met de andere gasten of al eens een geanimeerd gesprek opvangt. Ik ben grote fan van de américain, die is nergens beter. Doe daar een fris wijntje bij en je kan je perfect laten meevoeren in de gezellige drukte die er heerst. De manier waarop de eigenaar de orders uitdeelt zie je nog enkel op Netflix😊. De Zavel met de winkels, musea in de buurt is vakantie.  Ik hou van de clash van culturen en de convivialiteit die er is.  Er valt altijd iets te beleven en ik hou van de ‘alles kan, niets moet’- mentaliteit. Je kan er bovendien op alle uren van de dag lekker eten en drinken.

Heb je een droom voor Brussel?

Ik zou 100 procent inzetten op meer veiligheid en bereikbaarheid. Brussel wordt stillaan de ver van mijn bed show voor veel Vlamingen. De dagdagelijkse grote en kleine rellen, breed uitgesmeerd door de nationale media geven Brussel een slecht imago. Er wordt zo een groot onveiligheidsgevoel gecreëerd.  Binnenkort zijn we ook nog enkel welkom met het openbaar vervoer, met fiets of te voet (lacht).

Brussel was altijd een bereikbare stad met een open, joviale en warme mentaliteit. De stad moet zeker leefbaar zijn voor wie er woont maar ook bereikbaar en economisch interessant blijven voor iedereen. Uiteraard moet er gewerkt worden aan mobiliteit en leefbaarheid , maar ik vind het tegelijkertijd even belangrijk dat je gemakkelijk op je bestemming moet kunnen geraken, ook als je ervoor opteert om niet in de stad te wonen. Een stad met voldoende en betaalbare parkeergelegenheid die toegankelijk blijft, lijkt mij een win-win situatie.

Hoe zie je de toekomst voor jezelf?

Voor mij is het belangrijk  dat we RINGtv steeds opnieuw kunnen uitvinden en dat er zo een stevige basis blijft voor lokaal nieuws.  Daarnaast wil ik vooral gezond blijven, de Covid-crisis leert ons dat gezondheid het hoogste goed is. Uiteraard hoop ik ook binnenkort terugkeren te keren naar Brussel als de horeca weer open mag. Ik kijkt uit naar de 8ste mei! Dat is echt het leuke aan de grootstad, we wonen  amper op 25 kilometer. In een wip ben je in the city, dat vind ik echt ontspannend en een ongelooflijk voorrecht. Fantastisch!

https://www.ringtv.be/