Bloodpansj of bloempansj
Oeitleg: Bufsteik mè roeite (diameter van 10 cm). Het is gemaakt van bloem, bloed (vandaar bloodpansj) en vet. Het wordt in dikke sneden gegeten. Het “vlees” van bloodpansj heeft een donkere roodbruine kleur en is doorspikkeld met witte vlekken van verschillende grootte (het vet). Bij bloempansj is de verhouding bloem hoger waardoor het goedkoper is.
Istoure: Een eeuwenoud recept met als doel zo weinig mogelijk van het slachtafval weg te smijten. Eind 1996 werd de Orde van de Bloempanch opgericht en deze werd opgedoekt in 2014. De Orde had bekende ereleden zoals Toots Thielemans en Raymond Goethals.
Wette da? In Brussel is er een Bloempanchgang (de Abrikozenboomstraat naast het Sint-Pietersziekenhuis). Volgens de legende woonde er bovenaan de straat een beenhouwer. Deze beenhouwer had ruzie met een klant over de kwaliteit van de bloempansj. In zijn kolêre heeft hij de bloempansj, die dik en rond is, naar het hoofd van de klant gesmeten. Die pansj zou door de steile straat met een snelheid naar beneden gerold zijn. Volgens de legende zou de pansj ook binnengerold zijn in een andere vitrine.
Meer goesting in bloodpansj? Lees hier het interview met Marc Ponsaerts, voormalig lid van de Orde van de Bloempanch.

’t Es on aa naa!
Maak zelf feestelijke verrines mé bloempansj , appele en spekuloês op basis van het recept van de Orde van de Bloempanch. Stuur je resultaten door naar boef@brusseleir.eu of deel het op sociale media met de tag #brusselboef

