Verkeezing Brusseleir van’t joêr 2022 & Brusseleir vè et leive !

Brusseleir van’t joêr 2022: ROYALE UNION SAINT-GILLOISE

De Brusseleir van’t joêr wordt toegekend aan een persoon of organisatie die met haar of zijn bezigheden verdienstelijk bijdraagt tot de positieve en warme uitstraling van Brussel. Voor Brusseleir! is het dit jaar verkiezen van Royale Union Saint-Gilloise tot Bruseleir van’t joêr een voor de hand liggende keuze. Niet alleen omwille van de revival van het Union-project met een prachtig sportief resultaat maar ook omwille van de drive tot positionering van de club in een grootstedelijke context, hun bijdrage tot de warme en positieve uitstraling voor het Brussels Gewest én de waardige erkende gemeenschapsvorming dat de club realiseert, onder meer door voorbeeldige en enthousiaste supporters. Met de Brusseleir van’t joêr – prijs zet Brusseleir! de club in de bloemetjes voor haar 125 jarig bestaan.

Royale Union Saint-Gilloise werd opgericht in 1897 en speelt sinds 1920 in het Joseph Marienstadion. De club met stamnummer 10 en blauw-gele clubkleuren was de succesvolste Belgische club voor de Tweede Wereldoorlog en wist elf maal de landstitel te veroveren. Union kende haar meest succesvolle periode begin vorige eeuw. Met na amper enkele jaren na haar oprichting een eerste landstitel, werd Union snel een grootmacht in het Belgisch voetbal. De mooiste periode moest dan nog komen: Union 60, liefst 60 wedstrijden zonder nederlaag. In 1972-1973 degradeerde Union uit de hoogste klasse. Na 48 jaar in lagere divisies, promoveerde l’USG na de titel in 1B in 2020-2021 opnieuw naar de hoogste afdeling. Wat volgde is een gekend verhaal: een ware en ongeziene revival!

Brusseleir vè et leive : VIC ANCIAUX

Brusseleir! verkiest Vic Anciaux tot Brusseleir vè et leive omwille van zijn jarenlange voorname inzet voor de Brusselse cultuur en het gemeenschapsleven. 

Naast een verdienstelijke politieke carrière zette Vic Anciaux zich voornaam in voor de Brusselse cultuur.  Hij zorgde voor een uitbouw van het Vlaams sociaal-cultureel gemeenschapswerk in Brussel. Onder zijn mandaat werden heel wat cultuurgebouwen aangekocht. Vic Anciaux is ook steeds geëngageerd geweest.  Hij was onder andere voorzitter van de Vlaamse Liga tegen Kanker, vzw CUBIDO, vzw Het Voorplan, vzw NT-2-Brussel en Lokaal Overlegplatform Nederlandstalig Secundair Onderwijs Brussel. Hij maakte eveneens deel uit van de Raad van Bestuur van de VUB, AZ/UZ Jette, Gemeenschapscentrum De Markten, Bronks, vzw Flagey.