Verkeezing Brusseleir van’t joêr 2021 & Brusseleir vè et leive !

Brusseleir van’t joêr 2021: IBRAHIM OUASSARI


Brusseleir! verkiest Ibrahim Ouassari tot Brusseleir van’t joêr 2021 omwille van zijn initiatief en inzet om onvermoede talenten uit kansarme buurten en de wereld van technologie samen te brengen dat resulteerde in het geprezen project Molengeek.  MolenGeek stimuleert gemeenschapsvorming en de verwarmt de uitstraling van Brussel, inspireert jongeren en initiatief.

Ibrahim Ouassari is oprichter en CEO van MolenGeek. Na een atypische en autodidactische loopbaan in de technologie profileerde Ibrahim zich sinds 1999 als doorgewinterde consultant in de sector. Daarna zei hij de consultancysector vaarwel om zijn carrière als ondernemer te starten en werkte hij met enkele van de grootste en meest gerenommeerde bedrijven in België als klanten, zoals Elia, Sibelga, Fluxys, HP, Econocom, AG Insurance en BNP Paribas Fortis.

In 2005 richtte Ibrahim UrbanTech op, een consultancybedrijf. In 2008 volgden een IT-ontwikkelingsbedrijf en in 2011 een financieel bedrijf, Applefield genaamd.

Het was zijn ervaring die hem ertoe aanzette MolenGeek uit de grond te stampen, een internationaal inclusief technologisch ecosysteem dat de wereld van de technologie toegankelijk maakt. Op dat ogenblik ging Ibrahim een van zijn grootste uitdagingen aan: twee werelden samenbrengen die elkaar niet ontmoeten: onvermoede talenten uit kansarme buurten enerzijds en de wereld van de technologie anderzijds.

Vandaag is MolenGeek een internationale oplossing die duizenden jongeren nieuwe perspectieven biedt. Ibrahim combineerde zijn technologie-ervaring als ondernemer en zijn kennis van het terrein om talenten aan het licht te brengen, door hen kennis te laten maken met nieuwe technologieën. Deze talenten werken nu voor grote technologiespelers zoals Salesforce, Deloitte of zelfs Proximus. Het geheim van MolenGeek? Het vermogen zich aan te passen aan het doelpubliek en geschikte omgevingen te creëren om talenten te laten bovendrijven, door bijvoorbeeld events te organiseren om investeringsaanbiedingen uit diverse hoeken aan te trekken en deze naar opleiding of incubatie te laten stromen. Hij wordt gesteund door de grootste namen in de technologiesector, werd in Davos aangehaald door Sundar Pichai, CEO van Google, na zijn bezoek aan MolenGeek, en werd ook door deze laatste in WIRED UK gekozen als ‘innovator die bouwt aan een betere toekomst voor 2021’. Google, maar ook Samsung, Facebook, Salesforce, Amazon of zelfs Proximus investeren in MolenGeek.

MolenGeek heeft nu vestigingen in België in Molenbeek, Laken, Antwerpen en Charleroi, in Nederland in Amsterdam en Rotterdam, en ook in Padua in Italië. De rol van Ibrahim bestaat erin deze vestigingen te ontwikkelen om de gefragmenteerde Europese markt toegankelijker te maken, maar ook om ervoor te zorgen dat de visie en richtlijnen van MolenGeek in elk van die steden worden nageleefd. Ibrahim Ouassari is de meest geschikte persoon om een brug te slaan tussen de diverse talentenpool, de wereld van de start-ups en de wereld van de technologie.

In 2018 maakte Ibrahim als expert deel uit van de adviesgroep Horizon 2020 NMBP voor het Directoraat generaal Onderzoek en Innovatie van de Europese Commissie, dat met name als opdracht heeft ons te helpen om de impact van de investeringen in onderzoek en innovatie 2021-2027 op het gebied van industriële technologieën te waarborgen en de maatschappelijke betrokkenheid te verbeteren.

Brusseleir vè et leive 2021: HUGO WECKX

Brusseleir! verkiest Hugo Weckx tot Brusseleir vè et leive omwille van zijn jarenlange voorname inzet voor de Brusselse cultuur en het gemeenschapsleven.  Hugo is een ketsje van Koekelberg en sprekt Brussels wat hem des te meer een volwaardige Brusseleir vè et leive maakt.

Naast een verdienstelijke politieke carrière zette Hugo Weckx zich voornaam in voor de Brusselse cultuur.  Zo was hij van 1972 tot 1988 voorzitter van de Nederlandse Commissie van de Brusselse Cultuur.  Hij stichtte het Brussels Kamertoneel, hij was voorzitter van de Brusselse afdeling van het Davidsfonds, voorzitter van het Brussels Operettetheater, voorzitter van het Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond in Amsterdam, voorzitter en erevoorzitter van Passaporta, beheerder van het Contact- en Cultuurcentrum Brussel, bestuurslid van Muntpunt en de Koninklijke Muntschouwburg, etc.

Hugo Weckx beleefde en bezorgde een leven vol cultuur.