De plat du jour van Mira

Ettekeis

Oeitleg: Ettekeis is een sterk gezouten en magere kaas met een langdurige bacteriële rijping. De kaas rijpt twee tot vier maanden, wordt gewassen met zout water en later gepekeld. Pottekeis is een bereiding waarbij kwark (plattekeis), Brusselse kaas (ettekeis), fijngehakte sjalotten en mosterd goed dooreengemengd worden. Sommige fijnproevers doen er ook nog een goede guit (scheut) geuze bij. Uitgesmeerd op een dikke snede boerenbrood smaakt hij (vooral op een warme zomerdag) overheerlijk met verse radijsjes, fijne uitjes en een koel glas geuze-lambiek.

Istoure: De eerste vermelding van Ettekeis vindt men terug in 1683. De ‘Brusselse kaas’ werd echter niet gemaakt in Brussel maar voornamelijk in boerderijen rond Brussel. Ettekeis behoorde tot de keuken des pauvres, aangezien je door de sterke smaak maar een kleine hoeveelheid nodig had voor je boterham.

Wette da? Brusselse kaas bevat geen vet en in 2007 werd het als streekproduct ingetrokken. Volgens een krantenbericht uit 1915 is het ideaal te combineren met koffie of oude geuze. “Het licht bedwelmende bier helpt de maag om de ettekeis te verteren, en ettekeis helpt de maag om dit licht bedwelmende bier straffeloos te weerstaan”

Bron: beercity.brussels

’t Es on aa naa!​

Waag je aan een echte Salade Bruxelloise op basis van het recept van Hugo Van Ackeleyen
Instructeur BelMundo. Saloê mè pottekeis (mélange van Brusselse en vesse keis), appele, buntsjes ’n frambouzevinaigrette. Stuur je resultaten door naar boef@brusseleir.eu of deel het op sociale media met de tag #brusselboef