BVT SPEELT POEPA VOOR DEMENTIE OP ZONDAG 24/9/2023 @ ZINNEMA

SAMEN MET DE ALZHEIMER LIGA VLAANDEREN, EXPERTISE CENTRUM DEMENTIE brOes en ZINNEMA SPEELT HET BVT POEPA VOOR DEMENTIE OP ZONDAG 24 SEPTEMBER 2023 @ ZINNEMA ANDERLECHT

In’t kader van De Week van Dementie speelt het Brussels Volkstejoêter op zondag 24 september de succesproductie POEPA. Voorafgaand de voorstelling vinden er workshops plaats, na de voorstelling is er een nabespreking en een afsluitende receptie met een hapje en een drankje.

2 WORKSHOPS
1. Stellingenspel rond dementie ‘Mijn gedacht’
Tijdens deze workshop verkennen we de feiten, vooroordelen, fabeltjes, gedachten, do’s en dont’s… met betrekking tot dementie. Op een interactieve manier nemen we jullie mee in de wereld van de persoon met dementie en diens naasten.

2. Beleving bij dementie
In deze 60 minuten durende workshop gaan we aan de slag met de ervaringsgerichte toolbox dementie. Aan de hand van opdrachten ontdekken de deelnemers hoe mensen met dementie verschillende aspecten van de ziekte zouden kunnen ervaren. Er zijn activiteiten rond thema’s zoals overprikkeling, angst of desoriëntatie. Na de belevingsoefeningen voorzien we een reflectiemoment om jullie ervaring te bespreken, met als doel meer inzicht te krijgen in de omgang  met personen met dementie.

NABESPREKING
Tijdens de nabespreking (30 min.) laten we de acteurs en regisseur aan het woord over hoe zij het ervaren dit stuk te ontwikkelen en te brengen. Hoe is het om dergelijk zwaar thema te brengen als een komisch theaterstuk? Heeft het brengen van dit stuk hun blik op dementie veranderd en op welke manier? We verwelkomen ook reacties uit het publiek. De nabespreking wordt begeleid door Tine van de Alzheimer Liga Vlaanderen en Fien van het Expertisecentrum Dementie brOes.

TIMING
13u: WORKSHOPS
15u: TONEELVOORSTELLING POEPA
16u30: NABESPREKING + RECEPTIE

WAAR
ZINNEMA, Veeweydestraat 24, 1070 Anderlecht

INSCHRIJVEN VOOR TONEEL VOORSTELLING EN WORKSHOPS
tickets@brusseleir.eu

PRIJS
voorstelling: 20 euro / workshop: 5 euro

POEPA (Le Père)
van de Franse succesauteur Florian Zeller

Het stuk

André, weduwnaar, vader van twee dochters, merkt dat er iets aan het veranderen is: hij voelt zich bedreigd, achtervolgd, hij verliest zijn oriëntering. Alsof hij kleine gaatjes in zijn geheugen heeft…
Hij doet tegenover zijn oudste dochter alsof er geen vuiltje aan de lucht is. Al is het duidelijk dat hij het stilaan alleen niet meer aan kan. Zij zorgt voor de nodige familiale hulp, wat haar door haar trotse vader niet in dank afgenomen wordt. Net nu ze met haar nieuwe partner in Londen wil gaan wonen….
Een verrassend stuk, vreemd, komisch ook, maar genadeloos: een oude man op zoek naar zichzelf in een wereld die langzaam aan het uitdoven is.

Het stuk werd in 2014 bekroond met de Molière-prijs voor beste toneelstuk en twee jaar later genomineerd voor de Tony Award voor beste toneelstuk.  Zeller verfilmde het stuk: ‘The Father’ met Anthony Hopkins en Olivia Colman in de hoofdrollen.

Credits
Verbrusseling: Claude Lammens
Regie: Marc Bober
Assistentie: Monique Boonen
Cast: Luc De Smet, Annick Devisch, Geert Dehaes, Anouk Van Doosselaer, Luc Christiaens, Chantal Vermeir
Decor/Licht: Marc Cnops
Kostuums: Marnik Baert
Rekwisieten: Niki D’Heere, samen met Amy Devuyst

Reacties Publiek > Sociale Media
“Echt de moeite om te gaan zien !”
“Een aanrader, ontroerend mooi en top-acteurs”
“Topprestatie”
“Top top top!!”
“Amai,zo werkelijk,ontroerend !Fantastisch gespeeld!”
“Adembenemend mooi. Proficiat aan alle spelers. Maar zeker toch een vermelding naar de hoofdrolspeler. Dat was pure klasse.”
“Fantastisch acteerwerk van alle acteurs. Mooi, confronterend en verwarrend, alsof we in de huid van de Poepa kruipen. Een aanrader. 
💞