Acteur en dichter Mathieu Carpentier – “Ik wil me graag in het Brussels verdiepen”

De bekende acteur en dichter Mathieu Carpentier coördineert het Slampoetry-project ‘BrusselsSLAM’ van het jongerenprogramma van Brusseleir!.  Mathieu Carpentier werd geboren in Brussel, groeide grotendeels op in Sint-Genesius-Rode en keerde terug naar de hoofdstad toen hij de Kunsthumaniora in Brussel ontdekte, waar hij drama studeerde. Daar ontwikkelde Mathieu verschillende talenten.

Bij het grote publiek is hij bekend voor zijn rol als Joren in de VRT-reeks ‘Thuis’, waar hij in april mee stopte. “Om meer tijd te maken voor andere dingen,” vertelt hij. “Ik heb altijd de noodzaak gevoeld om mijn eigen ding te doen. Ondertussen heb ik een eigen theaterstuk geschreven en gespeeld. Het scenario van mijn eerste kortfilm is af, en samen met een aantal vrienden zoeken we uit hoe we die gaan realiseren. Ik trad onlangs voor de eerste keer op als rapper onder de naam CARPI.  En ik heb mijn eerste dichtbundel Ik zwijg liever en schrijf uitgebracht.”

Dat alles maakt van Mathieu de geknipte artiest om het Slampoetry-project van Brussel Chaud te begeleiden. “In Vlaanderen en Wallonië herkennen ze mij als Brusselaar, maar het is geen echt Brussels dialect dat ik spreek. Ik wil mij daar graag verder in verdiepen.”

Mathieu vroeg een tiental jonge Brusselaars om zich kandidaat te stellen en alvast wat teksten in te sturen. Zijn jonge Brusselaars dan geïnteresseerd in het Brussels dialect? “Ik merk dat mensen van mijn leeftijd het spijtig vinden dat we dat Brussels van vroeger niet veel meer horen. Het lijkt me dus verrijkend om mensen die graag poëzie schrijven dat in het Brussels te laten doen. We gaan dat doen in workshops onder begeleiding van een Brusselse taalspecialist, en het is de bedoeling dat we toewerken naar toonmomenten in GC De Markten en Zinnema.